Šiaurietiškas ėjimas, kaip aktyvaus laisvalaikio praleidimo būdas, vis labiau populiarėja. Įvairaus amžiaus žmonės mielai renkasi šiaurietiško ėjimo lazdas, kurių dėka atsipalaiduoja, gerina laikyseną, stiprina fizinę būklę. Ši netradicinė sporto veikla ypatingai tinka tiems, kurie vietoj dulkėtų sporto salių renkasi fantastišką treniruotę gryname ore. Įvertinę šiaurietiškojo vaikščiojimo visus privalumus, pamanėmė, o kodėl gi šio būdo neišbandžius kartu su savo darželio auklėtiniais. Užpildę paraišką, gavome Šalčininkų rajono savivaldybės pritarimą ir 300 Eur finansavimą. Už šias lėšas įsigijome 27 vnt. šiaurietiško ėjimo lazdų su teleskopiniais kotais, kad ir vaikai, ir suaugusieji galėtų sveikatos semtis. Kad įvaldytume šiaurietiško ėjimo žingsnelius, pasikvietėme patyrusį ir energijos nestokojantį Šalčininkų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistą Leonidą Vysockij, kuris priminė, kad prieš pradedant vaikščioti su lazdomis būtina atlikti apšilimo pratimus. Po apšilimo darželio darbuotojai išbandė šiaurietiško ėjimo žingsnelius. Pasirodo, teisingai žingsniuoti nėra taip jau ir paprasta, reikalingos nuoseklios treniruotės, padedančios suformuoti įgūdžius.

Kai žingsnelius pramokome patys – pasiūlėme pabandyti priešmokyklinio ugdymo grupės vaikams. Pirmieji norą pabandyti išreiškė „Bitučių“ grupės vaikai kartu su savo pedagoge Tatjana Laketčenko. Žingeidiems, mėgstantiems naujoves ir iššūkius darželinukams šiaurietiško ėjimo žingsnelių mokymas tapo smagiu užsiėmimu. Vos pramokę vaikščiojimo pagrindų, priešmokyklinukai susiruošė į miesto parką-technikos įvaldymą pademonstruoti, prieš praeivius pasipuikuoti, rudeniškais gamtos peizažais pasigrožėti, įkvėpti gaivios vėsos bei pasimėgauti tvyrančia ramybe. Keliauti visada smagu, o ypač kai šalia yra gerų draugų. Aktyvus vaikščojimas su šiaurietiško ėjimo lazdomis suteikė mažiesiems galimybę ne tik mėgautis gamtos vaizdais, kvėpuoti grynu oru, šnekučiuotis, bet ir treniravo jų raumenis, grūdino organizmą, stiprino imunitetą, o tai labai svarbu siaučiant koronoviruso COVID-19 epidemijai.

Planuojame pasibaigus karantinui kartu su visa darželio bendruomene leistis po vaizdingas miesto apylinkes. Visi kartu pratinsimės gyventi sveikai, stengsimės būti fiziškai aktyviais įvairiais metų laikais.

Rima Stankevičiūtė. Šalčininkų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui