Vilniaus l/d „Delfinukas“ vienas iš prioritetų – sveikos gyvensenos ugdymas. Ugdymo įstaigoje dirbama pagal sveikatos stiprinimo programa „Auk didutis – būk sveikutis“. Programos tikslas – sukurti saugią, patrauklią, teikiančią šeimoms kokybiškas ugdymo paslaugas instituciją, kurioje formuojama sveiko gyvenimo būdo nuostata nuo mažens.
Vienas svarbiausių sveikos gyvensenos veiksnių – sveika ir pilnavertė mityba, įvairus ir tinkamai parinktas maistas. Prie bendro vaikų sveikatinimo prisideda nuolat atnaujinamas perspektyvinis valgiaraštis, įvedant įvairesnius, sveikatai palankius produktus. Gaminant maistą yra naudojama kuo mažiau cukraus ir druskos. Kiekvieną dieną vaikams siūlome suvalgyti augalinės kilmės patiekalą, pavyzdžiui košę. Ją gardiname šviežiomis, šaldytomis, džiovintomis uogomis be pridėtinio cukraus. Paskaninimui naudojame maltas sėklas, riešutus, sėlenas. Košę praturtiname sveikatai palankiais riebalais (sviestas, nerafinuotas aliejus). Vaikų labai mėgiamos „Vaisių lėkštelė“, „Daržovių lėkštelė“ – patiekiami kelių rūšių vaisiai bei daržovės, kai vaikas skatinamas pats pasirinkti ir ragauti įvairesnių daržovių ar vaisių.
Ugdyti ir formuoti sveikus mitybos įpročius svarbu nuo ankstyvos vaikystės. Įvairių veiklų, renginių, projektų metu vaikai supažindinami su sveiku maistu, skatinami jį valgyti, ragauti, mėgautis pačiu procesu. Iš anketinių tėvų apklausų ir vaikų pasisakymų sužinome, kaip vaikai maitinasi namie. Buvo atlikti tyrimai vaikų sveikatinimo bei tėvų ir ugdymo įstaigos bendradarbiavimo srityse („Vaikų sveikatos būklės analizė“, „Sveikas maistas –sveikas vaikas“ bei „Ugdymo įstaigos ir šeimos bendradarbiavimas“). Reaguodami į mitybos naujoves vaikų gimtadienių stalui pasiūlėme pateikti sveiką maistą. Vietoj įprasto gimtadieninio torto vaikai džiaugiasi tėvelių, auklėtojų išradingai pateiktais vaisių, uogų, daržovių vėrinukais, „Ežiukais“, „Drugeliais“, „Šimtakojais“ ir kt. Kas sakė, kad vaikai nevalgo vaisių, daržovių? Išradingas, spalvingas jų pateikimas vaikus pradžiugina ir skatina norą skanauti. Gal kiek daugiau tėveliams bet ne vaikams buvo sunku persiorientuoti ir tradicinį tortą pakeisti sveikesniu maistu.
Vilniaus l/d. „Delfinukas“ jau kelinti metai dalyvauja Respublikiniame projekte „Sveikatiada“. Auklėtojos su vaikais noriai įsitraukė ir organizavo veiklas tema „Pusryčiai madinga!“. Su vaikais kalbėjo apie pusryčių naudą, vaikai patys gaminosi sveikuoliškus sumuštinius, išradingai komponavo ir pateikė į stalą vaisių vėrinukus ir kt. Vaikai nešė į namus žinią – „Pusryčiai madinga!”. Taip kūrybingai ir nuosekliai ugdome mūsų mažųjų vilniečių sveikus gyvenimo įgūdžius.
Direktorės pavaduotoja ugdymui Gintarė Pečiulienė