Šalčininkų lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“ 2015 m. lapkričio 6 dieną virte virė ypatinga ir neįprasta mažųjų veikla. Vaikai, kruopščiai nusiplovę rankas ir detaliai aptarę atsineštų maisto produktų naudą, ėmėsi gaminti sveiką, praturtintą vitaminais, baltymais, skaidulomis bei mineralais patiekalą. Tokiu būdu, gavus tėvų pritarimą, buvo sumanyta paminėti Sveikos mitybos dieną.
Maistas yra labai svarbus gerai savijautai palaikyti, sveikatai stiprinti, atsparumui ligoms didinti. Vienu žodžiu: „Sveika mityba yra sveikatos pagrindas“. Todėl paisyti sveikos mitybos taisyklių bei ugdyti įprotį sveikai gyventi būtina nuo pat mažens. Slaugytoja Natalija Kazlauskienė, siekdama išaiškinti bei atskleisti šešiamečių patirtį apie sveiką maistą, surengė jiems viktoriną, pasiūlė palenktyniauti estafetėse, pažaisti judrius žaidimus, mokančius sveikatos abėcėlės. Priešmokyklinukai, puikiai atsakinėdami į klausimus, mindami mįsles ir lengvai įveikdami estafečių užduotis, visiškai įtikino, kad daugelis jų turi nemažą žinių bagažą apie sveiką mitybą, suvokia ir gali paaiškinti sveikų produktų naudą organizmui. Didžiausia problema – trūksta įgūdžių. Šioje srityje į pagalbą vaikams turėtų ateiti tėvai, savo pavyzdžiu, nusistovėjusiomis šeimos tradicijomis pratinti mažuosius atsakingai rinktis sveikus ir vertingus maisto produktus.
Kai ikimokyklinukai kartu su savo auklėtojomis išanalizavo ir įvertino produktų naudą, tučtuojau įniko į darbą. Dvylika darželio grupių – nuo pačių mažiausių iki vyriausių – įsitraukė į maisto ruošimą. Darželis trumpam virto viena didele virtuve, o mūsų nenuoramos tapo tikrais virtuvės šefais. Vaikai gamino sveikuoliškus sumuštinukus, puošdami juos mandarinais bei razinomis, ruošė salotas iš morkų ir burokėlių, vėrė spalvotus ir gardžius vaisinius vėrinukus. Kriaušės, melionai bei moliūgai virto ežiukais, spygliukuose nešančiais vaikams lauktuvių. Fantazijos ir kūrybiškumo pakylėti, vaikai iš vaisių ir daržovių dėliojo ornamentus, kūrė gėlių motyvus. Vyresnieji darželinukai, demonstruodami smulkinimo ir saugaus pjaustymo įgūdžius, ruošė vaisių asorti salotas, gamino jogurtą, visa tai pagardindami kvapnaus medučio šlakeliu. Kai didysis kulinarinis procesas buvo baigtas, atėjo laikas smaguriauti. Buvo smagu drauge susėsti prie bendro stalo, kartu pasidžiaugti tuo, ką sukūrė, mėgautis gardžiais ir vitamingais patiekalais, puikia draugija, išgyventi akimirką, pripildytą geromis buvimo kartu emocijomis.
Dėkojame tėvams, palaikiusiems ir padėjusiems įgyvendinti šią iniciatyvą. Mokykime vaikus nuo mažumės sveikai gyventi, o kartu mokysimės ir patys!
Šalčininkų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rimos Stankevičiūtės inf. ir iliustr.