Anykščių vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“ pedagogai vis dažniau orientuojasi į netradicinius ugdymo metodus, edukacines programas. Jau kuris laikas darželyje yra maisto gaminimo erdvė – „Nykštukų kepyklėlė“. Čia vykdoma veikla atrodo kaip didžiausias, geriausias ir smagiausias atradimas, kurį galėjome sugalvoti.
Maisto gaminimas yra natūrali ugdymosi galimybė. Čia vystosi daugelis ugdymosi sričių, vaikai turi galimybę patirti, pažinti, išmokti, sužinoti, praktiškai įvertinti ir galiausiai paragauti. Net ir mus, pedagogus, kartais stebina maisto gaminimo teikiamas džiaugsmas vaikams, o ką jau kalbėti apie naudą, kuomet sunkiai maistą išsirenkantys ir valgantys mažyliai, tiesiog šaukšto iš rankų nepaleidžia, kai valgo savo pasigamintas daržovių salotas arba geria pačių spaustas sultis. Bet apie viską iš pradžių.
Į mūsų kepyklėlę rekomenduojame eiti kartą į savaitę, pagal nustatytą grafiką – kiekvienai grupei yra paskirta atskira diena. Kepyklėlėje vaikai turi galimybę spaustis sultis, darytis pieno, vaisių kokteilius, kepti sausainiukus, pyragus, blynus, duoną ir žinoma atlikti kitus, nesudėtingus, maisto gaminimo veiksmus – kepti sumuštinukus, gaminti salotas ar gerti arbatą. Esame įsitikinę, kad kepyklėlėje vaikai ne tik pasigamino užkandį, kuriuo mėgaujasi, bet ir ugdosi savarankiškumą, mokosi kasdieninių įgūdžių, sužino, kokie yra virtuviniai prietaisai, pradeda jais naudotis, lavina raumenis, smulkiąją motoriką, galiausiai mokosi bendrauti ir bendradarbiauti (juk sulčiaspaudė tai viena, o visi nori ją išbandyti), sverti, matuoti, skaičiuoti, eksperimentuoti, kalbėti apie sveiką gyvenimo būdą, sveiką maistą. Į šią veiklą įtraukiami tėveliai ir kiti bendruomenės nariai.
2015 m. vasario mėnesį „Nykštukų“ grupės vaikučiai gamino obuolių ir morkų pyragus, „Drugelių“ grupė kepė sausainiukus su obuolių įdaru, „Zuikučių“ grupė gaminosi morkų salotas, o „Boružėlių“ grupė spaudė obuolių ir morkų sultis. Vaikai grupėse kalbėjo apie sveiką maistą, kokia jo nauda, pasakojo, koks jų mėgstamiausias patiekalas ir kaip jį pasigaminti, diskutavo ir dalijosi savo žiniomis: kaip maisto produktai atsiranda ant mūsų stalo, kur jie auga, kuo jie skiriasi. Pačių keptais kepiniais ir padarytais skanėstais, vaikai dalijosi ir vaišino darželio darbuotojus ir tėvelius.
Kiekvieną kartą gamindami kepyklėlėje kažką naujo ir įdomaus, vaikai patiria begalę jausmų, tačiau vieną, ką galime pamatyti kiekvieną kartą – tai naujos patirties džiaugsmas. O vaikų džiaugsmas skatina mus tobulėti, domėtis ir rasti pačius įdomiausius ir patraukliausius ugdymo būdus.

Anykščių lopšelio-darželio „Eglutė“ direktoriaus pavaduotojos ugdymui Kristinos Stumbrienės inf. ir iliustr.

Kategorijos: Renginiai