Vėlyvą popietę į šventiškai papuoštą salę rinkosi įstaigos auklėtojos, vyresniosios grupės vaikai, miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigų muzikos mokytojos, priešmokyklinukų tėveliai, močiutės. Visus juos į pramogą ,,Duonutės kelias“ sukvietė darželio priešmokyklinukai ir jų pedagogės: S. Dobromilskienė, N. Šiušienė, muzikos mokytoja N. Petrauskienė, tikinčios, kad senos tradicijos padeda nepamiršti tautos šaknų. Duonos kepimas nuo senų laikų vienijo žmones ir skatino juos bendrauti ir bendradarbiauti. Su jos atsiradimu susiję dauguma lietuvių papročių, tradicijų. Dainuodami lietuvių dainą ,,Lietuvos šalelėj“ vaikai džiaugsmingai suėjo į salę. J. Degutytės eilėraštis ,,Juokiasi duonelė“ kvietė visus pakeliauti kartu duonutės keliu, nes jos dėka mes augame sveiki, stiprūs ir energingi. Savo kūrybiškumą vaikai pademonstravo inscenizuodami lietuvių pasaką ,,Kada galima valgyti“. Renginio metu ugdytiniai aktyviai atliko įvairias loginio mąstymo reikalaujančias užduotis, įtvirtino pradinio skaitymo įgūdžius. Eiliškumo tvarka dėliojo korteles su žodžiais, reiškiančiais duonutės atsiradimo kelią, pažaidė žaidimą ,,Gyvieji žodžiai‘‘.
Pramogos dalyviai ir svečiai turėjo galimybę pamąstyti ir įminti mįsles, kurias užminė priešmokyklinukai, išgirsti patarlių, priežodžių apie duoną, darbą. Klausėsi išraiškingo vaikų dialogo – pasikalbėjimo ,,Kur buvai oželi?‘‘. Džiugu buvo matyti veiklius ir aktyvius vaikus, įveikiant praktinę užduotį komandose, išrinkti iš lėkštelių rugių ir kviečių grūdus, kurie buvo sumaišyti su žirniais ir pupomis. Tėveliai, vertinimo komisijos nariai, liko sužavėti vaikų kruopštumu, užduoties užbaigtumu. Su muzikos mokytoja N. Petrauskiene vaikai pašoko daug nuotaikingų lietuvių ratelių: ,,Šarka“, ,,Pakulinis maišas“, ,,Šakar makar“; lietuvių šokius“: ,,Malūnėlis“, ,,Suktinis“. Ritmiškai plodami rankomis, vaikai imitavo kūlimą spragilais ir malimą girnomis.
Prisimindami senolių išmintį, ugdytiniai porino patarimus: nevalgyti karštos duonos, valgant neskubėti- nesveika, kepant duoną – nebūti išsižiojus, nevarstyti durų – kepalai susproginės, atšoks pluta, nelaužti duonos viena ranka, nes negalima uždirbti viena ranka.
Visi vaišinosi šviežiai iškepta ,,Sveikuolių“ duona, kurią minkė ir kepė vaikai kartu su pedagoge Salomėja. Ugdytiniai niekaip negalėjo atsistebėti, kad jie patys gali išsikepti gardžią duoną. Jie gėrėjosi jos kvapu, uostė, gardžiavosi skanaudami. Kiekvienas prašė mamos iškepti duoną.
Maloniai visi bendraudami pasijutome lyg jaukiuose, senos močiutės namuose, o išsiskirstemė nešini širdyje dalelę meilės, gerumo, šilumos , o tėveliai ir svečiai su sveikuoliškos duonos receptais.
Siūlome ir Jums išsikepti. SVEIKUOLIŲ DUONOS RECEPTAS, KURIĄ IŠKEPĖ PRIEŠMOKYKLINUKAI: 1 stiklinė sėlenų, 1 stiklinė avižinių dribsnių, 1 stiklinė sėmenų, 1 stiklinė saulėgrąžų, 1 stiklinė sezamo ar moliūgų sėklų, 2 šaukštai kmynų, 150 g. cukraus, 2-3 arbatiniai šaukšteliai druskos, 5 stiklinės šilto vandens, 1 kg. kvietinių miltų ir raugo. Kildinti 12 valandų (geriausiai palikti per naktį). Kepti 1 val 15 min 200 C temperatūroje. Tešla turi būti minkšta, neminkoma, o maišoma. Iš pakilusios tešlos paimti 6 šaukštus raugo ir dėti į šaldytuvą kitam kartui. Raugas tinkamas laikyti šaldytuve 2 savaites. Duona išlieka šviežia 2 savaites. Skanaus !!!
Palangos l/d ,,Ąžuoliukas“ priešmokyklinio ugdymo pedagogių-metodininkių Salomėjos Dobromilskienės ir Niarutės Šiušienės inf. ir iliustr.

